Ana içeriğe atla

Ekrandan Okuma Alışkanlığı

 10 yıl önce dedim ki, ey nizam ekrandan kitap okumaya alış. 40 yıl kağıdın kokusunu, temas hissini bilgilerle bileştirerek ciğerlerine çeken birisi için çok zor bir işti bu. Şimdi bakıyorum da başarmışım.

  • Elektronik kitapların maliyeti ucuzdur.
  • Yazarlar basım ve dağıtım masraflarından kurtulur.
  • Dağıtımı ve edinilmesi kolaydır.
  • Kağıt kullanımı düştüğü için ağaç katliamı yavaşlar.
  • Yazı boyutlarını, satır aralarını istediğiniz gibi ayarlarsınız.
  • Üzerine notlar alabilir, önemli yerleri renklendirirsiniz.
  • Sesli okuma entegrasyonu olan kitapları dinleyerek okuyabilirsiniz.
  • Metin üzerinden doğrudan sözlüklere erişebilirsiniz.
  • Kitap içi gezinmeleri ve aramaları daha rahat yaparsınız.
  • Google Kitaplar veya Amazon Kitaplar gibi bir platformda bilgisayarınızda yer kaplamadan binlerce kitabı barındırabilirsiniz.
  • Eviniz, tozlu kitaplarla dolu raflardan bir nebze temizlenir, sadelik kazanır. Kitaplar mobilya ve gösteriş nesnesi değildir.
  • Kitaplarınızı tüm cihazlarınızdan rahatlıkla okursunuz.
  • Gittiğiniz her yerde tüm kitaplarınız elinizin altındadır.
  • Ekrandan okuma alışkanlığınız yerleştikçe blog yazılarını, uzun web yayınlarını okumak daha keyifli hale gelir. Sıkılmazsınız.

Aklıma geldikçe başka faydaları buraya eklerim. Alışkanlıkları kırmak zordur. Ben başardım. Sizlere de tavsiye ederim.

Resim Gerd Altmann tarafından Pixabay'a yüklendi

Bu blogdaki popüler yayınlar

2022 İçin

Adetimdir. Her yeni yıl başlangıcında önceki yılı değerlendirir, eski hedeflerimi günceller, yeni yıl/yıllar için taze hedefler belirlerim. Bunların çoğu gerçekleşmese de gerçekleştirebildiklerimden keyif alırım. Blog platformum netsentez gelişerek nefes almaya devam ediyor. Geçen yıl açtığım İngilizce bloğumu iyi bir başlangıç olarak görüyorum. Türkçe yazma becerilerimle birlikte İngilizce yazma becerilerimi de geliştirmek istiyorum. Emekliliğin verdiği monotonluğun da etkisiyle ruhsal durumum zaman zaman dalgalanıyor. Olumlu, olgun ve dengeli ruh hali için güvenilir kaynaklardan psikoloji, psikoterapi, felsefe ve kişisel gelişim kitaplarını yoğun olarak okuyor, inceliyor, yararlanıyorum. Bu süreç 2022 ve sonraki yıllarda da devam edecek inşallah. Blog yazılarında ve sosyal medya paylaşımlarında içerik görselliğinin kalitesini artırma niyetiyle tasarım becerilerimi geliştiriyorum. Adobe yazılımlarının hemen hepsini edindim. Henüz öğrenemediğim birçok öz

Aralık

Cadde ıslak, gök dolu, hava nemli, el üşümüş, yanak kırmızı, kalabalık telaşlı, kedi mahzun, kuş ürkek… Hava soğuk. Pencere kapalı, yuva kuytu. Nefesler ortak, avuçlar yakın, olmadı bardak sıcaklığında. Aylardan Aralık… Aralık; yeni 365’e geçerken, yüzümüze çarpan soğukla irkilmenin, özümüzdeki güneşe uyanmanın vakti. Dur bir aralık! Hisset kendini, dünyanı… Biten yılda/yıllarda kendine bak. Ne aldın ne verdin? Nefes aldın, nefes verdin, başka(?) Yuvana, yakınlarına, arkadaşlarına, mahallene, şehrine, ülkene bak. Ne aldın ne verdin? Nefes aldın, nefes verdin, başka(?) Gelen yıla/yıllara bak. Ne alacaksın ne vereceksin? Aralık; robotluktan çıkmanın, aklımızı başımıza almanın, muhasebenin, değerlendirmenin, toparlanmanın, iyileşmenin, gelişmenin, direnç yaratmanın, istenç yaratmanın zamanı. İşte bu nedenle hayatın soğuk yüzünü de sevmenin zamanı. Sevgiyle... Adobe Stock tarafından lisanslandı.

2018 Yılı Kişisel Gelişim Hedeflerim

Kişisel gelişim açısından 2017 yılını kendi adıma başarılı buluyorum. Akademik çalışmalarımı yoğunlaştırdım ve doktora tezimi tamamladım, yeterince kitap ve dergi okudum, yazılım çalışmalarım devam etti, az da olsa blog yazıları hazırladım, spor yaptım, İngilizceyi kullanmaya devam ettim. 2018 ve sonraki yıllar için kişisel gelişim vizyonum: Türkçe ve İngilizce dil becerilerimi kullanarak ve geliştirerek; yazılım öğrenmeyi sürdürerek; edebiyat, sinema ve klasik müzik başta olmak üzere sanat eserlerini okuyarak, izleyerek, dinleyerek; eğitim, psikoloji ve felsefe alanlarına yoğunlaşarak; yazma becerilerimi geliştirerek; spor yaparak hayatımı sağlıklı ve kaliteli bir şekilde yaşamaktır. 2018 ve 2019 yıllarında Microsoft'un Net Core platformu temelinde web uygulamalarına çalışmayı yoğunlaştıracağım. Bu vizyon doğrultusunda 2018 yılı hedeflerim: Türkçe, İngilizce edebiyat (roman, öykü, deneme, şiir) ve kişisel gelişim kitaplarını, web yayınlarını okumak. Türkçe ve İngilizce eğiti