Ana içeriğe atla

Zaman Yönetiminde Fasulye Tekniği

Zamanı boş etkinliklerle harcadığımızın farkında olmayız. Akşam başımızı yastığa koyduğumuzda kıymetli ve kısıtlı zamanı nasıl heba ettiğimizi anlamak hoş olmasa gerek. Ayları, yılları ve koca bir ömrü değerlendirdiğimizde yapmak isteyip de yapamadıklarımızın yükü ağırdır. Yarın pişman olmamak için hayatın dizginlerini şimdi ele almak, çeldiricilerin tatlı rüzgarına kapılmamak, faydalı etkinliklerle meşgul olmak hep arzu ettiğimiz şeylerdir.

Sosyal medyada oyalanmak istemiyorum, günde en az 6 saat okumak, yazmak, yazılım ve tasarım çalışmak, bu amaçlar doğrultusunda kendimi denetlemek istiyorum. Ama nasıl yapacağım?

Özdenetimi etkin kılma düşüncesiyle James Clear'ın Atomik Alışkanlıklar adlı kitabında anlattıklarından esinlenerek fasulye tekniği olarak adlandırdığım bir teknik geliştirdim.

Fasulye Tekniği
netsentez

İki çay tabağı aldım, birine 6 adet fasulye koydum. 6 fasulye, yararlı kullanacağım 6 saati temsil ediyor. Sabah uyandıktan itibaren akşam yatana kadar hedeflediğim etkinlikler için kullandığım her saat için dolu tabaktan bir fasulye alıyor, sabah boş olarak başlayan tabağa atıyorum. Amacım yatana kadar 6 fasulyenin diğer tabağa aktarılması. Gün tamamlandığında yatağa gitmeden önce tabaklara bakıyorum, fasulyelerin konumuna göre günümü değerlendiriyorum. Ertesi sabah bir tabak dolu diğer tabak boş olarak uygulamaya yeniden başlıyorum. İlkin çaba gerektiren süreç zaman içinde otomatikleşiyor. Aylar, yıllar ve hatta bir ömür sürecek bu alışkanlığın meyveleri tatlı oluyor.

Fasulye tekniği ile davranışlarımı bir müfettiş gibi takip ediyor, değerlendiriyorum. Uygun kullandığım her saat için bir fasulyeyi diğer tabağa aktarmakla kendimi ödüllendirmiş oluyorum. Uygun kullanmadığım saatlerde fasulye ilk tabakta yerinde durduğu için bir nevi kendimi cezalandırmış oluyorum. 6 saatlik zaman dilimlerini nasıl kullandığım hemen karşımda tabakların içindeki fasulyeler olarak somutlaşıyor. Böylece zamanı hedeflerim doğrultusunda kullanma yönünde motivasyonum yükseliyor, çalışma alışkanlığım pekişiyor, otomatikleşiyor.

Fasulye sayısını herkes kendine göre belirler, her fasulyenin hangi etkinlikleri içeren zaman dilimini temsil ettiğine kendiniz karar verirsiniz.

James Clear'ın yönteminin etkili olduğuna dair nörobilim ve psikoloji alanından açıklamaları ve alışkanlık yönetimi ayrıntılarını ilgili kitaptan öğrenebilirsiniz.

Yeni yılın kapıda olduğu bu günlerde, dolu dolu kullandığımız eski yılları memnuniyetle hatırlamak, aynı çizgiyi yeni yıllarda da devam ettirmek dileklerimle tüm arkadaşlara sağlıklı, keyifli ve kıvançlı zamanlar diliyorum.

Kaynak

Atomic Habits, James Clear, Google Play Kitaplar.

Bu blogdaki popüler yayınlar

2022 İçin

Adetimdir. Her yeni yıl başlangıcında önceki yılı değerlendirir, eski hedeflerimi günceller, yeni yıl/yıllar için taze hedefler belirlerim. Bunların çoğu gerçekleşmese de gerçekleştirebildiklerimden keyif alırım. Blog platformum netsentez gelişerek nefes almaya devam ediyor. Geçen yıl açtığım İngilizce bloğumu iyi bir başlangıç olarak görüyorum. Türkçe yazma becerilerimle birlikte İngilizce yazma becerilerimi de geliştirmek istiyorum. Emekliliğin verdiği monotonluğun da etkisiyle ruhsal durumum zaman zaman dalgalanıyor. Olumlu, olgun ve dengeli ruh hali için güvenilir kaynaklardan psikoloji, psikoterapi, felsefe ve kişisel gelişim kitaplarını yoğun olarak okuyor, inceliyor, yararlanıyorum. Bu süreç 2022 ve sonraki yıllarda da devam edecek inşallah. Blog yazılarında ve sosyal medya paylaşımlarında içerik görselliğinin kalitesini artırma niyetiyle tasarım becerilerimi geliştiriyorum. Adobe yazılımlarının hemen hepsini edindim. Henüz öğrenemediğim birçok öz

Aralık

Cadde ıslak, gök dolu, hava nemli, el üşümüş, yanak kırmızı, kalabalık telaşlı, kedi mahzun, kuş ürkek… Hava soğuk. Pencere kapalı, yuva kuytu. Nefesler ortak, avuçlar yakın, olmadı bardak sıcaklığında. Aylardan Aralık… Aralık; yeni 365’e geçerken, yüzümüze çarpan soğukla irkilmenin, özümüzdeki güneşe uyanmanın vakti. Dur bir aralık! Hisset kendini, dünyanı… Biten yılda/yıllarda kendine bak. Ne aldın ne verdin? Nefes aldın, nefes verdin, başka(?) Yuvana, yakınlarına, arkadaşlarına, mahallene, şehrine, ülkene bak. Ne aldın ne verdin? Nefes aldın, nefes verdin, başka(?) Gelen yıla/yıllara bak. Ne alacaksın ne vereceksin? Aralık; robotluktan çıkmanın, aklımızı başımıza almanın, muhasebenin, değerlendirmenin, toparlanmanın, iyileşmenin, gelişmenin, direnç yaratmanın, istenç yaratmanın zamanı. İşte bu nedenle hayatın soğuk yüzünü de sevmenin zamanı. Sevgiyle... Adobe Stock tarafından lisanslandı.

2018 Yılı Kişisel Gelişim Hedeflerim

Kişisel gelişim açısından 2017 yılını kendi adıma başarılı buluyorum. Akademik çalışmalarımı yoğunlaştırdım ve doktora tezimi tamamladım, yeterince kitap ve dergi okudum, yazılım çalışmalarım devam etti, az da olsa blog yazıları hazırladım, spor yaptım, İngilizceyi kullanmaya devam ettim. 2018 ve sonraki yıllar için kişisel gelişim vizyonum: Türkçe ve İngilizce dil becerilerimi kullanarak ve geliştirerek; yazılım öğrenmeyi sürdürerek; edebiyat, sinema ve klasik müzik başta olmak üzere sanat eserlerini okuyarak, izleyerek, dinleyerek; eğitim, psikoloji ve felsefe alanlarına yoğunlaşarak; yazma becerilerimi geliştirerek; spor yaparak hayatımı sağlıklı ve kaliteli bir şekilde yaşamaktır. 2018 ve 2019 yıllarında Microsoft'un Net Core platformu temelinde web uygulamalarına çalışmayı yoğunlaştıracağım. Bu vizyon doğrultusunda 2018 yılı hedeflerim: Türkçe, İngilizce edebiyat (roman, öykü, deneme, şiir) ve kişisel gelişim kitaplarını, web yayınlarını okumak. Türkçe ve İngilizce eğiti