Zaman Yönetiminde Fasulye Tekniği

Zamanı boş etkinliklerle harcadığımızın farkında olmayız. Akşam başımızı yastığa koyduğumuzda kıymetli ve kısıtlı zamanı nasıl heba ettiğimizi anlamak hoş olmasa gerek. Ayları, yılları ve koca bir ömrü değerlendirdiğimizde yapmak isteyip de yapamadıklarımızın yükü ağırdır. Yarın pişman olmamak için hayatın dizginlerini şimdi ele almak, çeldiricilerin tatlı rüzgarına kapılmamak, faydalı etkinliklerle meşgul olmak hep arzu ettiğimiz şeylerdir.

Sosyal medyada oyalanmak istemiyorum, günde en az 6 saat okumak, yazmak, yazılım ve tasarım çalışmak, bu amaçlar doğrultusunda kendimi denetlemek istiyorum. Ama nasıl yapacağım?

Özdenetimi etkin kılma düşüncesiyle James Clear'ın Atomik Alışkanlıklar adlı kitabında anlattıklarından esinlenerek fasulye tekniği olarak adlandırdığım bir teknik geliştirdim.

Fasulye Tekniği
netsentez

İki çay tabağı aldım, birine 6 adet fasulye koydum. 6 fasulye, yararlı kullanacağım 6 saati temsil ediyor. Sabah uyandıktan itibaren akşam yatana kadar hedeflediğim etkinlikler için kullandığım her saat için dolu tabaktan bir fasulye alıyor, sabah boş olarak başlayan tabağa atıyorum. Amacım yatana kadar 6 fasulyenin diğer tabağa aktarılması. Gün tamamlandığında yatağa gitmeden önce tabaklara bakıyorum, fasulyelerin konumuna göre günümü değerlendiriyorum. Ertesi sabah bir tabak dolu diğer tabak boş olarak uygulamaya yeniden başlıyorum. İlkin çaba gerektiren süreç zaman içinde otomatikleşiyor. Aylar, yıllar ve hatta bir ömür sürecek bu alışkanlığın meyveleri tatlı oluyor.

Fasulye tekniği ile davranışlarımı bir müfettiş gibi takip ediyor, değerlendiriyorum. Uygun kullandığım her saat için bir fasulyeyi diğer tabağa aktarmakla kendimi ödüllendirmiş oluyorum. Uygun kullanmadığım saatlerde fasulye ilk tabakta yerinde durduğu için bir nevi kendimi cezalandırmış oluyorum. 6 saatlik zaman dilimlerini nasıl kullandığım hemen karşımda tabakların içindeki fasulyeler olarak somutlaşıyor. Böylece zamanı hedeflerim doğrultusunda kullanma yönünde motivasyonum yükseliyor, çalışma alışkanlığım pekişiyor, otomatikleşiyor.

Fasulye sayısını herkes kendine göre belirler, her fasulyenin hangi etkinlikleri içeren zaman dilimini temsil ettiğine kendiniz karar verirsiniz.

James Clear'ın yönteminin etkili olduğuna dair nörobilim ve psikoloji alanından açıklamaları ve alışkanlık yönetimi ayrıntılarını ilgili kitaptan öğrenebilirsiniz.

Yeni yılın kapıda olduğu bu günlerde, dolu dolu kullandığımız eski yılları memnuniyetle hatırlamak, aynı çizgiyi yeni yıllarda da devam ettirmek dileklerimle tüm arkadaşlara sağlıklı, keyifli ve kıvançlı zamanlar diliyorum.

Kaynak

Atomic Habits, James Clear, Google Play Kitaplar.

Çok okunanlar:

Aralık

Özgünlüğümü Korumak

Ekrandan Okuma Alışkanlığı