Ana içeriğe atla

Hoş Gel 2021

Yıllar kendi başlarına bir şeyler getirmez. Bizler iyi, kötü katkılar sunarız. Ne ekersek yıl sonunda onu biçeriz. 2021 yılı için sanırım hepimizin beklentisi Covid musibetinden kurtulmaktır. Dünya çapında bir taraftan dualar edilirken diğer taraftan aşı çalışmaları yapılıyor. İnşallah aşılar etkili olur, insanlık bu beladan kurtulur. Ahirete irtihal edenlere Allah rahmet eylesin, hastalara şifa versin. Yaşayanlara hayırlı ömür nasip etsin. Amin.

Annem ve babam, herkes evinin önünü temiz tutarsa bütün mahalle temiz olur derlerdi. Çocukluğumda yaz tatillerinde çırak olarak çalıştığım radyo tamir atölyesinin önünü her sabah süpürürdüm, diğer dükkanların çırakları da kendi dükkanlarının önünü... Buna rağmen 70’li yıllarda “kalkınma” diye dillerde dolaşan sihirli bir sözcük vardı. Çocukluk arkadaşlarım memleketin kalkınması için kendine görev ve sorumluluklar yükler, bunları birbirleriyle tartışır, hatta bazen yumruklu kavgalara bile girerlerdi. Onlar yaz tatillerinde çıraklık yapmaz, dükkanlarının ve evlerinin önünü kendileri süpürmezdi. Çoğu, hayat sürecinde başarısız oldular ve memleketin kalkınmasına en ufak katkıları olmadı.

Mevlana, “Dün akıllıydım, dünyayı değiştirmek istedim. Bugün bilgeyim, kendimi değiştiriyorum.” demiştir. Bu sözü çocukluğumdan itibaren rehber edindim. Değişimden kastım, gelişim. Meslek ve emeklilik hayatımda aynı yolu izledim, izliyorum. Ömrümün sonuna kadar sağlığım elverdiği ölçüde böyle devam edeceğim. Yolculuğumu kimseyle kıyaslamıyorum. Bazı arkadaşlarımız için bunlar basit ve hatta komik olabilir. Herkes kendi dünyasında yaşıyor, kendi evinin önünü süpürüyor.

Yeni yılı karşılamaya hazırlandığımız bugünlerde geçen yılların ve özellikle son yılın değerlendirmesini yapmak, geleceğe ve özellikle yeni yıla ilişkin hedefler belirlemek hepimizin düşündüğü bir şeydir. Bu kapsamda dünyanın ve memleketin durumunu ele alacak değilim. Kendimden bahsedeceğim.

2017 yılının sonunda 2018 ve sonraki yıllar için şöyle bir vizyon belirlemiştim:

“Türkçe ve İngilizce dil becerilerimi kullanarak ve geliştirerek; yazılım öğrenmeyi sürdürerek; edebiyat, sinema ve klasik müzik başta olmak üzere sanat eserlerini okuyarak, izleyerek, dinleyerek; eğitimde ölçme ve değerlendirme öncelikli olmak üzere eğitim bilimleri alanında akademik çalışmalara devam ederek; spor yaparak hayatımı sağlıklı ve kaliteli yaşamaktır.”

Doktora branşım olan ölçme değerlendirme alanında akademik derinleşmeyi önümüzdeki yıllarda ikinci plana alacağım. Edindiğim deneyimleri diğer çalışmalarımda kullanabilecek durumdayım. Bu kadarı yeterli.

2020 yılında yazmaya ağırlık verdim. Blog yazılarımın niteliğini adım adım yükseltiyorum. 2017'de tamamladığım doktora programından sonra en önemli başarım, 2020'de "Öykülerle Zihin Yanılgıları" adlı kitabı hazırlamak ve Google Play Kitaplar'da yayımlamak oldu. Hayırlı olsun, Allah devamını nasip etsin... Önümüzdeki 5 yıllık yolda sağ ve sağlıklı kalırsam birkaç Türkçe kitabın ardından İngilizce kitaplar var. Başlangıç olarak "Into English" adlı İngilizce bloğu açarak netsentez platformuna dahil ettim. Burada İngilizce yazılar yayımlamaya başladım.

Öncelikli hedefim, okumanın yanısıra Türkçe ve İngilizce yazma becerilerimi geliştirmek ve kullanmaktır. 2021 ve sonraki yıllar için vizyonumu şöyle güncelledim:

“Türkçe ve İngilizce okuma ve yazma becerilerimi kullanarak ve geliştirerek; yazılım (.NET Core) ve tasarım (Adobe) öğrenmeyi sürdürerek; edebiyat, sinema ve klasik müzik başta olmak üzere sanat eserlerini okuyarak, izleyerek, dinleyerek; kişisel gelişim, psikoloji, sosyoloji ve felsefe konularına yoğunlaşarak; blog yazıları ve kitap yazarak; spor yaparak hayatımı sağlıklı ve kaliteli yaşamaktır.”

Bu vizyon doğrultusunda bir öz değerlendirme tablosu yaptım ve aşağıda belirttiğim alanlarda her ay kendime 100 üzerinden puan veriyorum. Parantez içindekiler hedef duygu ve düşüncelerim.

  • Keyif ve Moral (Keyifliyim, moralim harika.)
  • Okumak (Okuyorum.)
  • Yazmak (Yazıyorum.)
  • Spor (Yürüyorum.)
  • Kişisel Bakım (Kendime bakıyorum.)
  • Tasarım (Adobe öğreniyorum.)
  • Yazılım (Yazılım öğreniyorum.)
  • Google Play Kitaplar (Google Play’e kitap hazırlıyorum.)
  • İlişkiler (İlişkilerim gayet iyi.)
  • Temiz Hava (Mis gibi temiz hava soluyorum.)
  • İlişkisizlik (Olumsuzlukları kendi haline bırakıyorum.)
  • Meditasyon (Meditasyon yapıyorum.)
  • Müzik (Müzik dinliyorum.)
  • Sinema, Tiyatro, Film (YouTube ve Netflix izliyorum.)
  • Gerçek Ben (Asıl benliğimin peşindeyim.)

Başarılı, huzurlu, sağlıklı, kaliteli bir yıl diliyorum.

Hoş gel 2021...

netsentez

Bu blogdaki popüler yayınlar

2018 Yılı Kişisel Gelişim Hedeflerim

Kişisel gelişim açısından 2017 yılını kendi adıma başarılı buluyorum. Akademik çalışmalarımı yoğunlaştırdım ve doktora tezimi tamamladım, yeterince kitap ve dergi okudum, yazılım çalışmalarım devam etti, az da olsa blog yazıları hazırladım, spor yaptım, İngilizceyi kullanmaya devam ettim. 2018 ve sonraki yıllar için kişisel gelişim vizyonum: Türkçe ve İngilizce dil becerilerimi kullanarak ve geliştirerek; yazılım öğrenmeyi sürdürerek; edebiyat, sinema ve klasik müzik başta olmak üzere sanat eserlerini okuyarak, izleyerek, dinleyerek; eğitim, psikoloji ve felsefe alanlarına yoğunlaşarak; yazma becerilerimi geliştirerek; spor yaparak hayatımı sağlıklı ve kaliteli bir şekilde yaşamaktır. 2018 ve 2019 yıllarında Microsoft'un Net Core platformu temelinde web uygulamalarına çalışmayı yoğunlaştıracağım. Bu vizyon doğrultusunda 2018 yılı hedeflerim: Türkçe, İngilizce edebiyat (roman, öykü, deneme, şiir) ve kişisel gelişim kitaplarını, web yayınlarını okumak. Türkçe ve İngilizce eğiti

Aralık

Cadde ıslak, gök dolu, hava nemli, el üşümüş, yanak kırmızı, kalabalık telaşlı, kedi mahzun, kuş ürkek… Hava soğuk. Pencere kapalı, yuva kuytu. Nefesler ortak, avuçlar yakın, olmadı bardak sıcaklığında. Aylardan Aralık… Aralık; yeni 365’e geçerken, yüzümüze çarpan soğukla irkilmenin, özümüzdeki güneşe uyanmanın vakti. Dur bir aralık! Hisset kendini, dünyanı… Biten yılda/yıllarda kendine bak. Ne aldın ne verdin? Nefes aldın, nefes verdin, başka(?) Yuvana, yakınlarına, arkadaşlarına, mahallene, şehrine, ülkene bak. Ne aldın ne verdin? Nefes aldın, nefes verdin, başka(?) Gelen yıla/yıllara bak. Ne alacaksın ne vereceksin? Aralık; robotluktan çıkmanın, aklımızı başımıza almanın, muhasebenin, değerlendirmenin, toparlanmanın, iyileşmenin, gelişmenin, direnç yaratmanın, istenç yaratmanın zamanı. İşte bu nedenle hayatın soğuk yüzünü de sevmenin zamanı. Sevgiyle... Adobe Stock tarafından lisanslandı.

2022 İçin

Adetimdir. Her yeni yıl başlangıcında önceki yılı değerlendirir, eski hedeflerimi günceller, yeni yıl/yıllar için taze hedefler belirlerim. Bunların çoğu gerçekleşmese de gerçekleştirebildiklerimden keyif alırım. Blog platformum netsentez gelişerek nefes almaya devam ediyor. Geçen yıl açtığım İngilizce bloğumu iyi bir başlangıç olarak görüyorum. Türkçe yazma becerilerimle birlikte İngilizce yazma becerilerimi de geliştirmek istiyorum. Emekliliğin verdiği monotonluğun da etkisiyle ruhsal durumum zaman zaman dalgalanıyor. Olumlu, olgun ve dengeli ruh hali için güvenilir kaynaklardan psikoloji, psikoterapi, felsefe ve kişisel gelişim kitaplarını yoğun olarak okuyor, inceliyor, yararlanıyorum. Bu süreç 2022 ve sonraki yıllarda da devam edecek inşallah. Blog yazılarında ve sosyal medya paylaşımlarında içerik görselliğinin kalitesini artırma niyetiyle tasarım becerilerimi geliştiriyorum. Adobe yazılımlarının hemen hepsini edindim. Henüz öğrenemediğim birçok öz