Ana içeriğe atla

Kitaplar

Öykülerle Zihin Yanılgıları
Dr. Nizamettin Kaya
[Google Play Kitaplar]

Zaman zaman tuzaklarına düştüğümüz 10 zihin yanılgısını açıklıyorum. Bu yanılgıların saplantı, önyargı, kötümserlik, karamsarlık, aşırı düşünme, anlamsızlık ve boşluk hissi oluşturarak psikolojimizi ve ilişkilerimiz nasıl bozduğunu anlatıyorum. Korunma ve kurtulma yollarını gösteriyorum.

Kitapta açıkladığım bilgi ve teknikleri kendi psikolojik rahatsızlığımı iyileştirme sürecine destek olarak kullandım. Çok faydasını gördüm. Diğer insanlara ve kendime daha anlayışlı, hoşgörülü ve affedici bakmaya başladım. Birçok iletişim sorunumu çözdüm, daha sağlıklı ve keyifli ilişkiler kurmaya başladım.

Öykülerle Zihin Yanılgıları, Dr. Nizamettin Kaya
netsentez

👉 Google Play Kitaplar'da
inceleyin, edinin...

Önsöz

Kaderin değil yanılgıların kurbanıyız. Yanılgılar kafada başlar, duygulara ve davranışlara yayılır.

Bu küçük kitap, hayat akışı içinde farkında olmadan tuzaklarına düştüğümüz zihin yanılgılarını gösteren bir aynadır. Güvenilir kaynak yelpazesinden özümlenerek derlenen bilgiler örneklerle ve öykülerle bütünleştirilmiş, yorumlanmış, değerlendirilmiştir.

Bilişsel davranışçı terapi günlük sıkıntıların, kaygının, stresin, özgüven eksikliğinin, ilişki bozukluklarının ve daha birçok psikolojik sorunun kaynağının zihnin kurguladığı çarpık düşünceler olduğunu ortaya koyar. Düşünce çarpıklıklarını tanımlar, sınıflar, çözüm yollarını açıklar.

Kitapta zihnin aldatma eğilimi ve bu eğilimde düşüncelerin etkisi betimlenmiş, bilişsel davranışçı terapinin konuya yaklaşımı özetlenmiştir. Ardından aşağıdaki zihin yanılgıları örneklerle ve öykülerle ele alınmış, çözüm yolları gösterilmiştir. Kitabı okumakla öz farkındalığınız artacak, kendinizi daha güçlü ve daha iyi hissedeceksiniz. Daha sağlıklı ve keyifli ilişkiler kuracaksınız.

  1. Felaket tellallığı yanılgısı,
  2. Ya hep ya hiç yanılgısı,
  3. Geleceği olumsuz okuma yanılgısı,
  4. Zihin okuma yanılgısı,
  5. Duygulara gerçeklik giydirme yanılgısı,
  6. Abartılı genelleme yanılgısı,
  7. Kendini ve insanları etiketleme yanılgısı,
  8. Dayatmacılık yanılgısı,
  9. Olumsuzluk süzgeci yanılgısı,
  10. Kişisel algılama yanılgısı.

👉 Google Play Kitaplar'da
inceleyin, edinin...




Jackson Mesleki İlgi Envanterinin Üniversite Öğrencileri Üzerinde Bir Uyarlama Çalışması
Dr. Nizamettin Kaya
[Doktora Tezi]

Eğitim, meslek ve kariyer alanlarına yönlenme süreçleri kapsamında psikolojik bir özellik olarak mesleki ilginin yeri ve ölçülmesi sorunlarını ele alıyorum. Gerçekleştirdiğimiz uyarlama çalışmasını anlatıyorum. 

👉 Okuyun, indirin...




Bu blogdaki popüler yayınlar

2022 İçin

Adetimdir. Her yeni yıl başlangıcında önceki yılı değerlendirir, eski hedeflerimi günceller, yeni yıl/yıllar için taze hedefler belirlerim. Bunların çoğu gerçekleşmese de gerçekleştirebildiklerimden keyif alırım. Blog platformum netsentez gelişerek nefes almaya devam ediyor. Geçen yıl açtığım İngilizce bloğumu iyi bir başlangıç olarak görüyorum. Türkçe yazma becerilerimle birlikte İngilizce yazma becerilerimi de geliştirmek istiyorum. Emekliliğin verdiği monotonluğun da etkisiyle ruhsal durumum zaman zaman dalgalanıyor. Olumlu, olgun ve dengeli ruh hali için güvenilir kaynaklardan psikoloji, psikoterapi, felsefe ve kişisel gelişim kitaplarını yoğun olarak okuyor, inceliyor, yararlanıyorum. Bu süreç 2022 ve sonraki yıllarda da devam edecek inşallah. Blog yazılarında ve sosyal medya paylaşımlarında içerik görselliğinin kalitesini artırma niyetiyle tasarım becerilerimi geliştiriyorum. Adobe yazılımlarının hemen hepsini edindim. Henüz öğrenemediğim birçok öz

Aralık

Cadde ıslak, gök dolu, hava nemli, el üşümüş, yanak kırmızı, kalabalık telaşlı, kedi mahzun, kuş ürkek… Hava soğuk. Pencere kapalı, yuva kuytu. Nefesler ortak, avuçlar yakın, olmadı bardak sıcaklığında. Aylardan Aralık… Aralık; yeni 365’e geçerken, yüzümüze çarpan soğukla irkilmenin, özümüzdeki güneşe uyanmanın vakti. Dur bir aralık! Hisset kendini, dünyanı… Biten yılda/yıllarda kendine bak. Ne aldın ne verdin? Nefes aldın, nefes verdin, başka(?) Yuvana, yakınlarına, arkadaşlarına, mahallene, şehrine, ülkene bak. Ne aldın ne verdin? Nefes aldın, nefes verdin, başka(?) Gelen yıla/yıllara bak. Ne alacaksın ne vereceksin? Aralık; robotluktan çıkmanın, aklımızı başımıza almanın, muhasebenin, değerlendirmenin, toparlanmanın, iyileşmenin, gelişmenin, direnç yaratmanın, istenç yaratmanın zamanı. İşte bu nedenle hayatın soğuk yüzünü de sevmenin zamanı. Sevgiyle... Adobe Stock tarafından lisanslandı.

2018 Yılı Kişisel Gelişim Hedeflerim

Kişisel gelişim açısından 2017 yılını kendi adıma başarılı buluyorum. Akademik çalışmalarımı yoğunlaştırdım ve doktora tezimi tamamladım, yeterince kitap ve dergi okudum, yazılım çalışmalarım devam etti, az da olsa blog yazıları hazırladım, spor yaptım, İngilizceyi kullanmaya devam ettim. 2018 ve sonraki yıllar için kişisel gelişim vizyonum: Türkçe ve İngilizce dil becerilerimi kullanarak ve geliştirerek; yazılım öğrenmeyi sürdürerek; edebiyat, sinema ve klasik müzik başta olmak üzere sanat eserlerini okuyarak, izleyerek, dinleyerek; eğitim, psikoloji ve felsefe alanlarına yoğunlaşarak; yazma becerilerimi geliştirerek; spor yaparak hayatımı sağlıklı ve kaliteli bir şekilde yaşamaktır. 2018 ve 2019 yıllarında Microsoft'un Net Core platformu temelinde web uygulamalarına çalışmayı yoğunlaştıracağım. Bu vizyon doğrultusunda 2018 yılı hedeflerim: Türkçe, İngilizce edebiyat (roman, öykü, deneme, şiir) ve kişisel gelişim kitaplarını, web yayınlarını okumak. Türkçe ve İngilizce eğiti